Isu PPSMI: Dapat A tetapi Tidak Tahu SainsAl Bakri fil Muar
30 Nov. 2008

Nak ulas tentang tajuk diatas. Keputusan UPSR sudah lama keluar baru sekarang nak buat ulasan. Bukannya apa, ana nak ikuti ulasan-ulasan dari blogger-blogger lain dan kerajaan.

Ana baru sahaja tahu, ada sebuah sekolah yang prestasi yang boleh dikatakan amat cemerlang. Peningkatan pemahaman dan murid-murid yang mendapat 5A dalam lingkungan 10 - 20 orang. Tapi tahun ni nampak keputusan menunjukkan penurunan mendadak kurang dari sepuluh. Rasanya ada juga sekolah yang tidak ada langsung mendapat 5A.
Kita ibubapa minta supaya kementerian menyiarkan statistik keputusan UPSR mengikut negeri dan daerah.
Elok sangatlah kalau ditukar semula ke bahasa Melayu.
Baca komen dibawah, ana ambil dari TKO
Dari blog UniPTS:
Saya adalah guru yang mengajar sains. Dilema PPSMI ini memang bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng. Memang ramai juga yang mahu ia dikekalkan dalam bahasa Inggeris.
Namun, saya lebih nampak ia membawa banyak keburukan dari kebaikkan. Saya sangat yakin, kita masih boleh berjaya dengan bahasa kita sendiri.

Malah kita tetap boleh lebih berjaya jika kita tidak menjadikan bahasa inggeris sebagai bahasa kedua sekalipun dalam segala aspek di Malaysia. Lihat contoh di Jepun, Jerman, Rusia dan pelbagai lagi negera maju lain yang tidak langsung mengutamakan bahasa Inggeris. Mereka cukup bangga dengan bahasa mereka. Kenapa tidak kita?

Kita tidak sepatutnya menganggap bahasa Inggeris sebagai bahasa ilmu yang utama. Sebaiknya, kita perlu pergiatkan lagi usaha-usaha penterjemahan segala ilmu kepada bahasa kita sendiri seperti yang pernah dilakukan oleh Jepun.

Saya pernah terbaca bagaimana Jepun boleh maju dengan begitu cepat selepas zaman kejatuhannya. Raja mereka telah menghantar begitu ramai rakyatnya ke luar negara untuk memperoleh ilmu. Kemudian, golongan inilah yang telah menukarkan segala ilmu yang mereka perolehi kepada bahasa ibunda mereka dan mengajarnya kepada rakyat yang lain.

Akhirnya rakyat Jepun hidup begitu maju dengan hanya menggunakan bahasa mereka sendiri. Malah, rakyat asing yang ingin bekerja di tempat mereka juga mesti menguasai bahasa mereka. Jika hanya tahu berbahasa Inggeris pasti akan menghadapi masalah untuk mencari kerja di sana. Begitulah mereka berbangga dengan bahasa mereka sendiri.

Walaupun keperluan menukarkan semula Matematik dan Sains kepada bahasa Melayu, saya tetap merasakan bahasa Inggeris itu penting. Namun, bukan dengan cara seperti ini. Kita tidak boleh mengorbankan perkara lain untuk memudahkan perkara lain.

Saya lihat PPSMI ini telah banyak mengorbankan Matematik dan Sains semata-mata untuk memajukan English. Adakah ini patut?

Sebagai guru yang mengajar subjek ini, saya rasa sangat sedih kerana pelajar-pelajar tidak lagi kerap bertanya dan berbincang di dalam kelas seperti dahulu. Malah, semakin ramai yang tidak dapat menguasai subjek ini walaupun pada topik-topik yang sangat senang.


Responses

1 Respones to "Isu PPSMI: Dapat A tetapi Tidak Tahu Sains"

Awang Kata berkata...

PPSMI angkara budak hitam.Kesannya 'amat hitam' kepada Melayu. Seruan boikot PPSMI kepada anak-anak mungkin boleh 'difikirkan' andai cara lain tidak berhasil. Itulah usaha kita. Raja adil raja disembah...Demi bahasa Melayu dijulang tinggi.


30 November 2008 10:35 PG

For Palestine

Boikot Israel & Amerika

Jawatan Kosong
Iklan

WebTV

WebTV (Auto Channel)

Jika anda tidak dapat menonton siaran ini, sila muat turun & install plug-in P2P TV di sini

P2P TV hanya boleh dilayari dengan menggunakan Internet Explorer dengan syarat port 3502, 5000 - 6000 dibuka di firewall.

Categories

Mari membaca al-Quran
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by Hack Tutors