Persoalan yang bermain dalam fikiran rakyat???al-Bakri fil Muar

Seperti yang telah kita sedia maklum, kerajaan BN akan melaksanakan sistem percukaian mengantikan "Sales and Service Tax" iaitu GST atau "Goods and Services Tax".

"Speaking to reporters at the Parliament lobby later, Husni said the GST implementation would be a win-win situation for all, as the Government would receive an additional RM1bil in revenue for the first year while the business and export sectors would save RM4.1bil and RM1.4bil, respectively" . The Star 17 December, 2009
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/12/17/nation/5322074&sec=nation

Semalam berita TV, Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menyatakan untuk mengurangkan pegangan dalam syarikat berkait kerajaan (GLC).

Persoalannya: Kerajaan dapat menjimatkan wang rakyat, tapi mengapa sekarang? Masih adakah wang dalam kantung?

Minggu lepas pihak LHDN membuat taklimat disebuah syarikat swasta. Antara pertanyaan yang ditimbulkan pekerja ialah PCB atau Potongan Cukai Berjadual. Mengikut pegawai tersebut keadah baru telah dilaksankan iaitu setiap bulan cukai akan "diambil" mengikut gaji masing-masing.

Apa yang menjadi kemusykilan ialah setiap bulan potongan berasaskan kepada gaji tanpa mengambil kira jika ada pembelian-pembelian boleh mendapat rebet seperti beli buku, perubatan ibubapa, insurans dan sebagainya. Cukai diambil tanpa mengira perkara-perkara diatas.

Persoalan: pihak LHDN(Kerajaan) dapat mengutip cukai lebih awal/cepat. Adakah Kerajaan
kekurangan dana??

TNB; dengar cerita tarif elektrik dicadang untuk dinaikkan. Memang benarlah rakyat didahulukan.... didahulukan membayar cukai... jika benar ada berlaku kenaikan.

Kenaikan yuran makan diasrama untuk keluarga yang melebihi RM4999 sebulan. Rakan saya berpendpatan melebihi RM5000 isteri tidak bekerja, anak 8 orang {semua masih belajar). Rasa-rasa adalah beliau jatuh dalam kategori diatas?


Responses

0 Respones to "Persoalan yang bermain dalam fikiran rakyat???"

For Palestine

Boikot Israel & Amerika

Jawatan Kosong
Iklan

WebTV

WebTV (Auto Channel)

Jika anda tidak dapat menonton siaran ini, sila muat turun & install plug-in P2P TV di sini

P2P TV hanya boleh dilayari dengan menggunakan Internet Explorer dengan syarat port 3502, 5000 - 6000 dibuka di firewall.

Categories

Mari membaca al-Quran
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by Hack Tutors